Borliq siru sinoat va ajoyibotga to‘la! Biz ba’zan sevimli taom oldida o‘zimizni to‘xtata olmay qolamiz! O‘zimizni erkalagimiz kelib qoladi-da! Ba’zan esa, mana shu erkaligimiz oqibatida noxushlik va qorinda bir muncha noqulayliklarga duch kelamiz. Ana shunday vaziftlarda Mikrazim oshqozongizga ko‘makka kelib, kayfiyatingizning a’lo darajada qolishiga yordam beradi.
Organizmimizning normal faoliyat ko‘rsatishi biz qabul qiladigan ozuqaviy moddalar – oqsillar, yog‘lar va uglevodlarga to‘g‘ridan-to‘g‘ri bog‘liq.
Ular nimaga kerak? To‘qimalar, xujayralar va tana organlari, shuningdek gormonlar, fermentlar va antijismlar asosi – organizmning qurilish materiali hisoblanadi.
Qanday mahsulotlarda ko‘proq? Go‘sht, baliq, tuxum, tvorog, pishloqlar, dukkaklilar.
Zarur ferment: PROTEAZA
Ular nimaga kerak? Yog‘lar – quvvat manbai, ular to‘qlik hissini uyg‘otib, ishtahani pasaytiradi. Modda almashinuv jarayonlari, gormonlar hosil bo‘lishida ishtirok etadi, glyukoza miqdorini boshqarish, vitaminlar hazm bo‘lishida ishtirok etadi,miya va asab tizimini oziqlantiradi.
Qaysi mahsulotlarda ko‘proq? Sariyog‘ va o‘simlik moylari, yog‘li sut mahsulotlari, yong‘oqlar, yog‘li baliq, avakado kabilarda ko‘p miqdorda bo‘ladi.
Zarur ferment: LIPAZA
Ular nima uchun zarur? Uglevodlar – organizmning asosiy energiya manbai va bosh miyaning “ozuqasi”. Fermentlar, kislotalar va immunoglobulinlar tarkibiga kiradi. Taomnomaga murakkab uglevodlarning kiritilishi muhim ahamiyatga ega.
Ularni qaerdan olish mumkin? Sabzavotlar, mevalar, boshoqlilar, yormalar, non, shirinliklar, asal kabilarda ko‘proq bo‘ladi.
Zarur ferment: AMILAZA
Taom – nafaqat energiyani to‘ldirish manbai, balki ovqat mahali biz o‘zaro suhbat quramiz, dam olamiz va turli ta’mlardan bahramand bo‘lib, rohatlanamiz. Taom – insoniyatga qadimdan ma’lum bo‘lgan lazzatlanish vositasi hisoblanadi. Bugungi kundagi to‘kinlikdan ba’zida o‘zimizni tuta olmay, ko‘proq ovqat eb qo‘yishimiz ham, bor gap.
Ko‘pchilikka ma’lum hazilda aytilganidek, turli taomlardan eb, oshqozonimiz to‘lganida, “desert uchun qo‘shimcha oshqozon” ochiladi. Xo‘sh, shuncha yegulikdan maza qilib tanavvul qilib, qorinni to‘ydirganimizdan keyin ham qanday holat yuz beradi?
Oshqozonning o‘nikki barmoqli ichak bilan tutashgan chegarasi (pilorik sfinkter) | |||
O‘t, safro | |||
Oshqozonosti bezi siri | |||
Ximus (to‘lig‘icha hazm bo‘lmagan va oshqozon shirasi bilan aralashib ketgan yegulik) |
Odatdagi tabletka o‘lchamlari tufayli egulik ortidan etishib ulgurmaydi. Tabletkalarning to‘la erishi va kerakli joyga tushib, fermentlari to‘liq ta’sir etishni boshlagunicha ma’lum vaqt talab etiladi. Qorinda noxushlik va og‘irlikka jim qarab turish zarilmi?
Mikrazim kapsulalari oshqozonga tushgan zahoti, mikrogranulalarini qobiqdan tashqariga chiqazib erib ketadi. Jajji granulalar egulik bilan osongina ichakka o‘tadi va odatiy tabletkalarga qaraganda ancha tez va samaraliroq ovqatning hazm bo‘lishiga ko‘maklashadi.