Me’yordan ortiq eyish – insonning energiya ehtiyojlaridan oshiq ortiqcha kaloriyali ovqatni haddan tashqari ko`p iste’mol qilishdir. Agar inson o’ziga kerakli miqdordan ortiq ovqatni muntazam ravishda iste’mol qilsa, me’yordan ortiq eyish odati doimiy bo’lishi mumkin. Boshqa hollarda to’ymaslik qandaydir voqea bilan bog’liq bo’lishi mumkin, masalan, tantana yoki ta’tilda bo’lish. Me’yordan ortiq eyishning asosiy belgisi – ovqatni ochiqqanlik hissisiz iste’mol qilishdir.
Me’yordan ortiq eyishning asosiy sababi – bu emotsional qulaylikka (komfort) erishish istagidir. Ovqatdan keying himoyalanganlik va hotirjamlik hissini tushunsa bo’ladi. Shuning uchun, ko’p insonlar qattiq emotsional hayajon (stress) paytida haddan tashqari ko’p ovqat iste’mol qilishadi.
Shu bilan birga, bunday odatga quyidagilar sabab bo’lishi mumkin:
Me’yordan ortiq yeyishga olib keluvchi oziq-ovqat mahsulotlariga misol sifatida ba’zi belorus milliy taomlarining kaloriya qiymatini keltirib o’tamiz:
Milliy taom | Kaloriyalilik, kkal/100 gr. |
---|---|
Kartoshkali draniklar | 268 |
Saltison | 209 |
Mol go’shtidan yumaloq kotlet | 189 |
Kartoshka va tuzlangan karamli varenilar | 185 |
Zrazi | 303 |
Lavlagili sho’rva | 36 |
Verashchaka | 300 |
Kulaga | 93 |
Og’ir jismoniy mehnat bilan shug’ullanmaydigan, shaharda yashovchi insonning energiyaga ehtiyoji kamdan-kam sutkasiga 1800-2000 kkaldan oshadi.
Agar insonda quyidagi belgi va alomatlar bo’lsa, unda me’yordan ortiq yeyishni taxmin qilish mumkin:
Agar inson me’yordan ortiq yeganidan so’ng aybdorlik hissini, xulqini nazorat qila olmasligini sezsa, uning o’zi haqidagi fikri yomonlashadi, bu esa ovqatlanish xulq-atvori buzilishining belgisi – bulimiya bo’lishi mumkin.
Me’yordan ortiq yeyishga odatlangan inson har doim ham ovqatni katta miqdorda bir o’tirishda iste’mol qilmaydi. Bunday odamlarga kun davomida kam miqdorda tez-tez va muntazam ovqatlanish xosdir, natijada organizm keragidan oshiq kaloriya oladi.
Ayniqsa, bu borada doimiy va nazoratsiz ravishda shirin va xamir mahsulotlarini tanovul qilish xavflidir.
Majburiy (kompulsiv) me’yordan ortiq yeyish – ovqatga tobelikning belgilari:
Bunday buzilishlarda kuzatiladigan ruhiy faoliyatning izdan chiqish hollari:
Me’yordan ortiq yeyishning tez-tez uchraydigan oqibati bu oshqozon atrofida og’irlik yoki og’riq, uyquchanlik, bosh aylanishi, ba’zida najas buzilishi, masalan ichburug’ (oshqozonosti bezi faoliyatining yetishmovchiligida).
Ortiqcha miqdorda ovqat doimiy ravishda iste’mol qilinsa, organizmning modda almashinuvida jiddiy buzilishlar yuzaga keladi, ular har xil kasalliklarga olib kelishi mumkin:
Me’yordan ortiq yeyish bilan bog’liq muammolardan turli tarzda xalos bo’lish mumkin. Agar keragidan ortiq ovqat tanovul qilish holati bir marotaba yuz bergan bo’lsa, masalan, bayramda, hol-ahvolni yaxshilash va vaziyatni to’g’rilashda zamonaviy fermentli dori “Mikrazim” yordam beradi.
Uning me’yordan ortiq yeyishda foydasi dori vositasining tarkibi va uning ta’sir qilish mexanizmiga bog’liq. “Mikrazim” kelib tushgan to’yimli moddalarning parchalanishini ta’minlovchi, oshqozonosti beziga og’irlikni kamaytiruvchi, ovqat hazm qilish jarayonini tezlashtiruvchi hazm qilish fermentlarini saqlaydi. Me’yordan ortiq yeyishda 10 000 ta’sir birligi dozasida dorining 1 kapsulasini ovqat vaqtida yoki ovqatdan so’ng, yetarli suv miqdori bilan ichish tavsiya etiladi.
Ko’p ovqat iste’mol qilingandan keyin yoqimsizlik hissidan xalos bo’lish uchun “Mikrazim” o’ramini o’zi bilan dam olishga olib ketish foydalidir.
Muhim: Qabul qilishdan oldin mutaxassis bilan maslahatlashing.
Agar yurak, tomir, endokrin tizimida kasalliklar mavjud bo’lsa, zararli mahsulotlarni aniqlab, bunday patologiyali mahsulotlarni chiqarib tashlash uchun parhezshunos maslahati tavsiya qilinadi.
Mey’ordan ortiq yeyishdan xalos bo’lishining 3 usuli:
Me’yordan ortiq yeyishning majburiy (kompulsiv) shaklida, ovqatning oshiqligidan insonda tobelik shakllanib, tamaddi qilishga intilish esa hayoldan ketmasa, oqilona psixoterapiya talab qilinadi. Bunda shifikorning alohida maslahatlari ham, guruh seanslari ham yordam beradi.
Inson ovqatlanish kundalik daftarini olib borish bilan o’ziga o’zi yordam berishi mumkin, bu bilan rad qilib bo’lmas darajada ovqatlanish istagi vujudga kelgan sharoitlarni aniqlasa bo’ladi.
Bunday sharoitlar paydo bo’lganda u ongli ravishda ovqatdan voz kecha oladi va muammoni hal qilishning boshqa yo’lini topadi. Shuningdek, o’z hulqining doimiy nazoratidan voz kechish muhimdir, shunchaki stress va xavotirli holatlarni tug’dirmasdan, uni tartibga solish ahamiyatli.
Inson o’ziga o’zi yordam berishi mumkin, buning uchun “ovqatlanish kundalik daftari” tutishi, unga ovqat yeyish istagini tug’diruvchi barcha sharoit va vaziyatlarni yozishi darkor.
Bu kabi vaziyatlar aniqlanganidan so’ng ongli ravishda “ustidan yeyish”lardan voz kecha olishi va muammoning boshqa yechimini topa olishi mumkin. Shu bilan birga, o’z hulqining doimiy nazoratidan voz kechish muhimdir, shunchaki stress va xavotirli holatlarni tug’dirmasdan, uni tartibga solish ahamiyatli.
Me’yordan ortiq yeyishning oldini olish bo’yicha bir necha tavsiyalar: